Naar dans luisteren

The Isomo project

The Isomo Project is een dansvoorstelling waarin choreograaf Iris Bouche de relatie tussen taal, beweging, waarneming en transformatie onderzoekt. OPEN werkte mee aan een poëtische audiobeschrijving voor dit project.

Het uitgangspunt is experimenteren met audiodescriptie: de voorstelling verdiept zich in het beschrijven van dans en wil van die beschrijving zelf een esthetische ervaring maken zodat beweging ook toegankelijk wordt voor mensen die slechtziend of blind zijn. Hoe luister je naar beweging? Hoe kan taal geïnterpreteerd worden als bewegingsvorm? The Isomo Project II zet in op nieuwe visuele woordenschat voor de omschrijving van de beweging, dans en diverse lichamen. Samen met dansers Hernán Mancebo, Saïd Gharbi, Anya Senognoeva, en muzikanten Kobe Proesmans en Aarich Jespers zet de voorstelling de zintuigen op scherp en worden verschillende manieren van visuele en auditieve perceptie afgetast.

OPEN en Staging Access werkten samen met het creatieve team om deze voorstelling vorm te geven. Vertrekpunt van het creatieproces was een poëtische audiobeschrijving bij een dansvideo uit 2020. Nina Reviers, Joyce Vuylsteke en Sabien Hanoulle gingen in overleg met Iris Bouche op zoek naar een nieuw evenwicht tussen beschrijving, dans en poëzie. Een zoektocht naar de esthetiek van toegankelijkheid. Een zoektocht naar inclusieve manieren van toegankelijkheid die mensen met en zonder beperking samenbrengen.

De poëtische audiobeschrijving kan je beluisteren via ons YouTube-kanaal via deze link: https://youtu.be/TvWF7zUhxXY.

Met dank aan iedereen die deze audiobeschrijving mogelijk maakte: Iris Bouche, Hernán Mancebo, Saïd Gharbi, Anya Senognoeva, Lili Proesmans, Kobe Proesmans, Joris Caluwaerts, Max Greyson, Stef van Alsenoy, Leni van Goidsenhove en alle personen die ons tijdens het proces feedback gaven!