Afgelopen activiteiten

OPEN heeft de afgelopen jaren al vele workshops rond toegankelijkheid van media en cultuur georganiseerd. Ben je benieuwd naar wat we zo al gedaan hebben? Hier vind je een overzicht.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze toekomstige activiteiten? Bekijk zeker onze activiteitenpagina of schrijf je in voor onze mailinglist via open@uantwerpen.be

Masterclass Cloud Subtitling met OOONA

11 november, 2019

In deze masterclass maakten de deelnemers kennis met de belangrijkste functies van de OOONA Online Toolkit. We hebben het hele ondertitelproces doorlopen voor open en gesloten ondertiteling, revisie en bestandsconversie, alsook vele andere functionaliteiten die geïntegreerd zijn in het e-platform. Deze masterclass werd gegeven door Serenella Massidda van de Roehampton Universiteit.

Workshop Accessibility Management 

9 en 16 mei 2019

Er is steeds meer aandacht in onze samenleving voor toegankelijkheid. Ook de socio-culturele sector wil haar deuren openzetten voor een divers publiek, zodat iedereen, met of zonder beperking, zich welkom voelt en kan genieten van het rijke culturele aanbod in Vlaanderen. Maar er komt heel wat kijken bij het organiseren van een toegankelijk evenement. Hoe zorg je ervoor dat de locatie vlot bereikbaar is, ook voor mensen die minder mobiel zijn of het openbaar vervoer gebruiken? Hoe begin je aan het toegankelijk maken van je communicatie en website? Wat is een ringleiding? Waar kan ik een gebarentolk vinden? Hoe maak je een voorstelling toegankelijk voor mensen met een visuele beperking? Of welke technieken bestaan er om boventitels te integreren in een voorstelling? Deze en andere vragen kwamen aan bod in deze tweedaagse workshop toegankelijkheidsmanagement. 

De workshop putte uit de expertise die werd ontwikkeld in het kader van het Europese onderzoeksproject ACT waarin een online cursus Accessibility Management ontwikkeld werd. Samen met de jarenlange ervaring met media- en cultuurtoegankelijkheid van beide partners, vormde dit de basis van de workshop, waarin de partners hun kennis vertaalden naar de situatie in Vlaanderen en deelnemers een platform bieden om ervaring uit te wisselen en samenwerking op te starten. 

De workshop was een samenwerking tussen Inter Vlaanderen en OPEN en werd vormgegeven door Bart Parmentier, Fien Van Den Abeele, Thomas Desmet (Inter), Nina Reviers, Aline Remaels en Gert Vercauteren (UAntwerpen). We lieten ook gebruikers en managers uit de sector aan het woord.

Workshop Audiodescriptie voor film en televisie 

4 april 2019

In deze workshop leerden we de deelnemers de beginselen van audiodescriptie voor film en televisie. De TricS onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen doet al jaren onderzoek naar het toegankelijk maken van media voor mensen die het beeld (niet) kunnen zien, via Europese projecten, het doctoraatsonderzoek van de docenten van deze workshop en samenwerkingen met Vlaamse en Nederlandse mediapartners. De meest recente inzichten uit onderzoek vertaalden we in deze workshop naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen. 

De workshop werd gedoceerd door Gert Vercauteren (Universiteit Antwerpen), die tevens Mediatoegankelijkheid doceert in de Master Vertalen aan het departement Toegepaste Taalkunde, en door Nina Reviers (Universiteit Antwerpen). 

 

open forum: Technology for access

8 februari 2019

Meer dan 90 deelnemers uit 6 landen deden mee tijdens de eerste editie van dit eendaagse, Engelstalige evenement, dat een verschillende belanghebbenden op het gebied van media- en culturele toegankelijkheid samenbracht - onderzoekers, trainers, vertalers, technologiebedrijven, mediabedrijven, culturele locaties, dienstverleners, omroepen, gebruikers, gebruikersorganisaties, beleidsmakers, NGO's, etc. 

De kansen en uitdagingen van technologische innovatie voor toegankelijkheidsdiensten in de media- en culturele sector werden besproken tijdens drie keynote speeches, 6 stands in de tentoonstellingsruimte en 5 presentaties. 

Meer info vind je hier.

WORKSHOP audiodescriptie voor theater

6 november 2018

In deze workshop werden de meeste recente inzichten uit onderzoek vertaald naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen. We werkten hiervoor samen met Louise Fryer, onderzoeker, docent en ervaren beschrijfster bij Utopian Voices (VK). 

Wat leerden de deelnemers tijdens deze workshop?

  • Hoe analyseer en interpreteer je de scenografie van een voorstelling?
  • Hoe schrijf je een bondige en boeiende audio-inleiding?
  • Hoe creëer je een perfect getimed script dat het publiek door de voorstelling leidt? 
  • Hoe ga je om met improvisatie tijdens de opvoering van je beschrijving?

 

OPEN Winter school Audiodescriptie 2019

Februari 2019

In deze workshopreeks vertaalden we de meest recente inzichten uit onderzoek naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen. We boden vier workshops aan, elk met een ander thema. Naast de workshopdag zelf, konden deelnemers zich al grondig voorbereiden via een online leermodule. Welke thema's kwamen aan bod?

  • Workshop 1: Inleiding audiodescriptie voor film en televisie. Docenten: Gert Vercauteren & Nina Reviers (UAntwerpen)
  • Workshop 2: Audiodescriptie voor film en televisie voor gevorderden. Docenten: Gert Vercauteren & Nina Reviers (UAntwerpen)
  • Workshop 3: Audiodescriptie voor de podiumkunsten. Docenten: Nina Reviers & Hanne Roofthooft (UAntwerpen) in samenwerking met Max Greyson (Academie voor Schone Kunsten Antwerpen).
  • Workshop 4: Audiodescriptie van beeldende kunst. Docenten: Elisa Perego (Universiteit van Triëste, Italië) & Nina Reviers

OPEN WINTER SCHOOL AUDIODESCRIPTIE 2020

In deze workshop leerden deelnemers de beginselen van audiodescriptie voor film en televisie. De TricS onderzoeksgroep van onze Universiteit doet al jaren onderzoek naar het toegankelijk maken van media voor mensen die het beeld (niet) kunnen zien. De meest recente inzichten uit onderzoek, vertalen we in deze workshop naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen. Deze workshop is gebaseerd op de inzichten van een Europees onderzoeksprojecten uitgevoerd aan de Universiteit van Antwerpen, waarbij de docenten betrokken waren: het ADLAB PRO project (adlabproject.eu). Deze inzichten worden aangevuld met de jarenlange ervaring van de docenten.

De volgende thema’s kwamen aan bod

  • Wat is audiodescriptie en wie zijn de doelgroepen?
  • Hoe analyseer je een film met het oog op audiodescriptie?
  • Hoe selecteer je de meest relevante informatie?
  • Hoe formuleer je je beschrijvingen?

OPEN WINTER WORKSHOP 2021

In deze online workshop leerden deelnemers de beginselen van audiodescriptie voor film en televisie. De TricS onderzoeksgroep van onze Universiteit doet al jaren onderzoek naar het toegankelijk maken van media voor mensen die het beeld (niet) kunnen zien. De meest recente inzichten uit onderzoek, vertalen we in deze workshop naar de praktijk via theorie, richtlijnen, voorbeelden en oefeningen. Deze workshop is gebaseerd op de inzichten van een Europees onderzoeksprojecten uitgevoerd aan de Universiteit van Antwerpen, waarbij de docenten betrokken waren: het ADLAB PRO project (adlabproject.eu). Deze inzichten worden aangevuld met de jarenlange ervaring van de docenten.

De volgende thema’s kwamen aan bod

  • Wat is audiodescriptie en wie zijn de doelgroepen?
  • Hoe analyseer je een film met het oog op audiodescriptie?
  • Hoe selecteer je de meest relevante informatie?
  • Hoe formuleer je je beschrijvingen?

UNLIMITED! 3 TEASER EVENT

In de aanloop naar de conferentie Unlimited! 3, die op 11 februari 2022 zal plaatsvinden, verwelkomden de TricS-onderzoeksgroep en het OPEN Expertisecentrum meer dan 50 deelnemers op een gratis online teaserevenement op 2 juli 2021. In totaal waren er 9 sprekers uit meer dan 6 verschillende landen. De thema's die zij behandelden toonden niet alleen aan dat live toegankelijkheid een levendig en creatief domein is, maar ook dat toegankelijkheid een breed scala aan onderwerpen omvat die vaak verder gaan dan het vertaalaspect van toegankelijkheid alleen. Meer informatie over het programma van het Teaser event is beschikbaar op de website.